Ostoskorin sisältö0  tuotetta - Yhteensä 0.00 €

Erityisherkkyys ja hyvinvointi

Mitä hyötyä? - Kuinka tieto herkkyydestä voi auttaa sinua parempaan elämään.

Share |

Tiistai 27.9.2016 klo 15:23 - Elina


Tieto herkkyydestä ja herkkyyden eri puolien tiedostaminen itsessä on herkille ihmisille ratkaisevan tärkeää arkielämän tilanteissa, kotona ja töissä. Tieto, kokemus ja usein myös yhdessä keskusteleminen toisten herkkien kanssa (livenä tai verkossa) helpottaa selviämistä ¨kovien arvojen maailmassa¨. Hyvinvoinnin kehittyminen edellyttää kuitenkin myös tietoista ja pitkäjänteistä työskentelemistä omien tunteiden ja ajatusten kanssa, sekä pieniä, arkipäiväisiä valintoja oman hyvinvoinnin eteen.

Pitemmän päälle tieto herkkyydestä sekä harjaantuminen uusiin, itselle terveellisiin valintoihin ja tottumuksiin voi saada aikaan isoja, positiivisia muutoksia elämässä, kuten:

 1. Stressi vähenee.
  Tunnistat ja huomaat asiat, tilanteet, ihmiset ja ympäristöt, jotka kuormittavat. Mitä aiemmin huomaat stressireaktion syntymisen, sitä pienemmillä keinoilla opit säätelemään, ennaltaehkäisemään tai toipumaan ylivireystilasta tai suojelemaan itseäsi muilla tavoin kehittymässä olevalta ylikuormitukselta.
 2. Itseluottamus paranee.
  Opit löytämään omia rajojasi. Opit sanomaan ei asioille, jotka kuluttavat jaksamista ja hyvinvointia. Et yritä enää olla superihminen etkä ylikiva. Huomaat, että terveiden rajojen myötä itsetunto kasvaa. Et myöskään enää tunne syyllisyyttä siitä epämääräisestä tunteesta, että sinussa on jokin vialla. Herkkyys on perinnöllistä. Se löytyy geeneistä. On ihan ok olla sellainen kuin on.
 3. Löydät lahjasi
  Itsetuntemuksen myötä löydät herkkyyteen liittyviä sisäisiä kuormitustekijöitä sekä lahjoja, joita et ehkä tiennyt olevan olemassakaan. – Kun jokin asia on itselle itsestäänselvyys, se ei ehkä olekaan sitä jollekulle toiselle!  Herkkien superpowereita ovat mm. luovuus eri muodoissaan, kokonaisvaltainen ajattelu, empatia ja ihmistuntemus, intuitio sekä kauneuden löytäminen pienistäkin asioista. Herkkyyden voimavarojen lisäksi opit tunnistamaan muita ainutlaatuisia persoonallisuudenpiirteitäsi ja vahvuuksiasi. Opit käyttämään näitä resurssejasi viisaasti ja sinulle merkityksellisesti. Mahdollistat menestymisen sinulle luonteenomaisella tavalla sekä työ- että yksityiselämässä.
 4. Löydät tunne-elämääsi lisää tasapainoa ja rauhaa.
  Kun ennaltaehkäiset kuormitustekijöitä ja opit palautumisen taitoja, ei ole tarvetta luoda sisäistä tai ulkoista tunnedraamaa, joka syntyy useimmiten ylirasituksen seurauksena. Lopetat itsesi kiduttamisen negatiivisilla tunteilla tai ajatuksilla - tai ainakin voit vähentää sitä.
 5. Ihmissuhteesi paranevat.
  Tunnistat erityisherkkyyden tuomat värivivahteet, rasitteet ja rikkauden ihmissuhteissa. Et kuormita ihmissuhteitasi asioilla, jotka liittyvät muuhun stressaantuneisuuteen etkä myöskään laita toista ihmistä vastuuseen herkkyysreaktioista tai -tulkinnoista. Et enää yritä vaatia ymmärtämään sellaista, mitä vain toinen herkkä ymmärtää. Kun tunnet ja hyväksyt itsesi paremmin, on helpompi hyväksyä myös toisenlaisia ihmisiä kuin itse on.
 6. Opit keskittymään olennaiseen.
  Kun keskität voimavarasi itsellesi aidosti merkityksellisiin asioihin, sinusta tulee sisältä ohjautuva – et enää poukkoile ulkoisen maailman tapahtumien tai muiden ihmisten hetkellisten mielijohteiden tai tunteiden seurauksena pois omasta keskipisteestäsi. Suuntaat voimavarasi sinne missä niitä eniten tarvitset. Stressi ja sisäiset ristiriidat vähenevät. Onnellisuusprosentti kasvaa.
 7. Opit elämään hetkessä.
  Tunnistat itsellesi voimaa antavia tilanteita, ihmisiä ja asioita. Huomaat elämän kauneuden pienessä ja suuressa mittakaavassa. Löydät päivittäiset ja viikoittaiset lyhyet ja pitemmät palautumishetket. Nämä vahvistavat itsetuntemusta sekä henkistä ja fyysistä hyvinvointia ja jaksamista. Itsellesi antamisen hetkien myötä näet kaiken taas selvemmin, olet luova, energinen ja empaattinen – oma paras, herkkä itsesi!

Tieto herkkyydestä antaa siis keinoja jaksamiseen, itsensä hyväksymistä, tuo esiin omia vahvuuksia, parantaa ihmissuhteita ja tuo ylipäätään tasapainoa elämään. Mikään muutos ei tietystikään tapahdu yhdessä yössä, vaan prosessointi tapahtuu hiljalleen, ja siinä tarvitaan myös kärsivällisyyttä niin itseä kuin kanssaihmisiä kohtaan.

Kuinka sitten löytää edellä mainittuja asioita konkreettisesti arkipäivässä?
Kaikkein suurimmat oivallukset (jotka ovat usein pienimpiä asioita) tulet löytämään omasta sisimmästäsi, kunhan maltat antaa aikaa itsellesi, kuulet ja kuuntelet…


Tulevaisuudessa löydät myös verkkosivuiltani lisää hyväksi kokemiani hyvinvointivinkkejä.
Jos tarvitset lisäapua itsesi kuuntelemisessa, niin ota yhteyttä ja autan sinua siinä!

Elina Akola
FM, HSP -Coach, aikuispedagogi

www.erityisherkka.fi

Avainsanat: erityisherkkä, erityisherkkyys


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini